Translate

niedziela, 19 kwietnia 2015

Owsiane ciasteczka z migdałami i kokosem

Kruche ciasteczka z dużą ilością płatków owsianych, migdałów , nasion słonecznika i innych cudnych specjałów. Moja wersja tym razem to ...:)



Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1,5 szklanki mąki brązowej
  • 4 łyżki jogurtu lub kefiru naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 łyżki nasion słonecznika 
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 2 łyżki kokosu
Wykonanie:
Płatki owsiane zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa lub rozdrobnić  malakserem. Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem dodając jogurt, miód i rozpuszczoną sodę w occie. Do utartej masy dosypać suche składniki tj. płatki, mąkę i lekko rozdrobnionę migdały, nasiona słonecznika, kokos, nasiona chia i wyrobić jednorodne ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180°C, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć, posypać sezamem. Blaszkę od piekarnika wyłożyć pergaminem i układać ciastka w dosyć dużych odstępach. Piec 15 minut.

Smacznego ;)







Ciasto bananowe ( dietetyczne:)

Ciasto bananowe , wilgotne , aromatyczne i nie należące to tych z działu mega kalorycznych '' babek '', idealne do niedzielnej kawusi ;) 

Składniki:

  • 60g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%-80%
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao bez cukru
  • 60g masła 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 2 jajka – w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki brązowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki migdałów

1. Masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Przelać je do miski i odstawić.
2. Do rondelka po maśle przełożyć połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
3. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i solą.
4. Banany rozgnieść widelcem lub rękoma na papkę. Dodać roztopione masło, cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
5. W drugiej misce jogurt wymieszać z jajkami na jednolitą masę. Dodać mąkę, wlać masę bananową i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta i dodać do niego (do tej 1/3) roztopioną czekoladę , kakao i migdały wymieszać łyżką.
6. Jasne ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Parę razy przeciąć je nożem lub widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą .


wtorek, 7 kwietnia 2015

Babeczki cytrynowe z cytrynowym kremem


Niebywale puszyste babeczki z orzeźwiającym nadzieniem cytrynowym w środku spowodowały nie u jednej osoby uśmiech na twarzy. Spróbujcie i Wy , może akurat smak cytrynowych babeczek Wam się spodoba .:)



Składniki na 12 babeczek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki cukru ( 12 łyżek ;)
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i sok, zmiksować.
Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
W muffinkach po przestudzeniu ostrym nożykiem wykroić dość głębokie otwory i wypełnić je lemon curd.  Otwory należy pokryć lukrem do muffinek , który można kupić już gotowy w każdym markecie ;) lub oczywiście jeżeli chcecie , możecie wykonać beze włoską z przepisu poniżej .
Składnik na Lemon Curd_- cytrynowy krem
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn i skórka z nich otarta 
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Sok z cytryny , skórkę i cukier dać do garnka i delikatnie podgrzać, po chwili dodać jajka i żółtka, dokładnie mieszamy ze sobą składniki i gotujemy na małym ogniu mieszając co chwilę. Kiedy masa delikatnie  z gęstnieje dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy tak żeby nie powstał żadne grudki. Po chwili powinien powstać gęsty krem cytrynowy , który należy odstawić do wystudzenia. 

Składniki na włoską bezę:


  • 2 białka
  • 100 g cukru 
  • 30 ml wody

Beza.
 W rondelku zagotować wodę z cukrem. 
 Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić).
Białka wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę. 
Mikser nastawić na średnie obroty i, stopniowo wlewając gorący syrop, ubijać, aż masa ostygnie.









niedziela, 8 marca 2015

Dietetyczne muffinki owsiane

Każdy uwielbia muffinki no chyba każdy a jak nie każdy to JA uwielbiam na pewno i z tej racji podzielę się z Wami przepisem na owsiane muffinki, które są jedną z najlepszych opcji kiedy ma się ochotę coś przegryzać małego do kawusi;)

Składniki: ok 12 muffinek

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50g rodzynek
  • 75 gram płatków migdałowych
  • 50g kokosu
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • dżem wiśniowy  Łowicz 100% owoców 
Składniki na polewę czekoladową :

  • 5 łyżek Masła z orzechów laskowych 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki miód
  • 3 łyżki naturalny jogurt

Płatki owsiane zalewamy polową mleka. Czekamy ok 10 minut aż mleko się wchłonie.
W międzyczasie w drugiej misce rozcieramy jajko z cukrem. Dodajemy przestudzone masło i mieszamy.
Do rozmiękniętych płatków dolewamy resztę mleka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia,
sodę i cynamon. Łączymy masy z obu misek i dokładnie mieszamy.
Dodajemy płatki migdałowe, rodzynki , kokos , miód i jeszcze raz dokładnie wszystko łączymy ze sobą.

Wykładamy masę do sylikonowych foremek ale nie do pełna tylko do połowy i na to dajemy małą łyżeczkę dżemu wiśniowego i przykrywamy kolejną warstwą masy. Wypełniamy foremki do pełna.

Pieczmy ok 20- 25 minut w temp 190 stopni.

Po upieczeni robimy polewę czekoladową. Masło orzechowe, kakao, miód i jogurt dokładnie ze sobą mieszamy tak ,aby powstała idealnie czekoladowa masa. Smarujemy nią górę muffinek i możemy posypać dodatkowo kokosem , migdałami kto jak woli.:)

PS.Smacznego 

poniedziałek, 9 lutego 2015

Mus z AVOCADO

Mega szybki mus z avocado, coś na te dni kiedy się chce czegoś a nie wie się do końca czego;) zdrowa dawka avocado na pewno zaspokoi Waszą potrzebę na słodkie;)

Składniki:
2-3 dojrzałe avokado
2-3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżka soku z cytryny
owoce od wyboru do koloru , ja użyłam tym razem jagód , malinki też wyśmienicie się nadają;)
2łyżki kokosu
2łyżki płatek migdałowych

Przygotowanie:

  1. Wydrążyć miąższ z avocado . Dodać miód ,ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.Całość dokładnie zmiksować blenderem na idealnie gładką masę.   
  2. Na samym końcu dodać nasiona chia. Wymieszać
  3. Na patelnie rozgrzaną dajemy 2 łyżki kokosu i migdały delikatnie zarumienić i dodać 1-2 łyżki miodu , połączyć dokładnie ze sobą składniki i odstawić z ognia. Odstawić chwilę do ostygnięcia .
  4. Mus przelać do szklanki można na przemian z owocami. Na samą górę wykładamy prażony kokos z migdałami.
PS. Na zdrowie

niedziela, 8 lutego 2015

Ciasto Rafaello na krakersach





Dla smakoszy Rafaello , pyszne ciasto na krakersach, które robi się dużo prościej niż na biszkopcie i nie wymaga stresowania się czy to opadnie czy to nie opadnie ten Panicz biszkopcik;)

Składniki:

1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy (64g)
1 cukier wanilinowy
300 dag wiórek kokosowych
3 paczki solonych krakersów (Lajkonik 3x180g)
1 szklanka cukru kryształu
2 żółtka
250 g margaryny (lub masła) 

  1/2 tabliczki białej czekolady
  80g płatków migdałowych


Odlewamy 1 i 1/2, szklanki mleka i dodajemy do niej obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, budyń, żółtka- wszystko mieszamy tak długo aż się cukier rozpuści. Pozostałe mleko zagotowujemy, następnie wlewamy masę jajeczną – gotujemy budyń. < staramy się dokładnie i szybko mieszać , aby nie powstały grudki. Ja użyłam miksera, żeby masa była idealnie gładka:).  Ucieramy margarynę na puszystą masę dodając stopniowo budyń oraz  paczkę wiórek kokosowych. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i mieszamy  uzyskany budyń. Odkładamy go do ostygnięcia.

     Kiedy masa budyniowa przestanie być już gorąca wykładamy ją na formę krakersami i następnie budyniem kokosowym i tak na przemiń, aż ostania górna warstwa zostanie pokryta masą.
Gore posypujemy wczesniej uprazonymi lekko platkami migdałowymi  I kokosem. 
Tak powstałe ciasto najlepiej odkładamy na noc, aby krakersy zmiękły a masa stężała.





czwartek, 5 lutego 2015

Dietetyczny mus czekoladowy

30 dni bez słodyczy już za mną tak , więc z tej okazji małe co nie co ;) Mus czekoladowy, mega szybki i mega zdrowy i mega pycha ;)

Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
200 ml mleka 0,5%
3 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki kokosu
2 łyżeczki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
2. Podgrzej mleko wraz z kakao i miodem. Dodaj żelatynę i dokładnie rozpuść ją w mleku. Odstaw do ostygnięcia.
3. Wystudzone mleko z kakao i miodem oraz żelatyną wymieszaj z jogurtem, przelej do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
4. Na rozgrzaną patelnie dać kokos i migdały, delikatnie zrumienić i dodać jedną łyżeczkę miodu.
Dokładnie wymieszać ze sobą składniki i zostawić do wystudzenia.
5. Przed podaniem posyp posypką kokosowo -migdałową.
PS. NA Zdrowie!!!:)
Ingredients:
200 g of natural yoghurt
200 ml of milk 0.5%
3 tablespoons cocoa
2 tablespoons honey
2 teaspoons gelatin
2 teaspoons coconut
2 teaspoons almond flakes
preparation:
1. Gelatin pour 3 tablespoons of cold water and allow to swell.
2. Heat the milk with cocoa and honey. Add gelatin and thoroughly dissolve it in milk. Set aside to cool.
3. the cooled milk with cocoa and honey and gelatin mix with yogurt, pour into cups and refrigerate for at least 2 hours.
4. On the hot frying pan add the coconut and almonds, lightly brown it and add one teaspoon of honey.
Thoroughly mix the ingredients together and leave to cool.
5. Before serving, sprinkle with coconut and almonds