Translate

poniedziałek, 9 lutego 2015

Mus z AVOCADO

Mega szybki mus z avocado, coś na te dni kiedy się chce czegoś a nie wie się do końca czego;) zdrowa dawka avocado na pewno zaspokoi Waszą potrzebę na słodkie;)

Składniki:
2-3 dojrzałe avokado
2-3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżka soku z cytryny
owoce od wyboru do koloru , ja użyłam tym razem jagód , malinki też wyśmienicie się nadają;)
2łyżki kokosu
2łyżki płatek migdałowych

Przygotowanie:

  1. Wydrążyć miąższ z avocado . Dodać miód ,ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.Całość dokładnie zmiksować blenderem na idealnie gładką masę.   
  2. Na samym końcu dodać nasiona chia. Wymieszać
  3. Na patelnie rozgrzaną dajemy 2 łyżki kokosu i migdały delikatnie zarumienić i dodać 1-2 łyżki miodu , połączyć dokładnie ze sobą składniki i odstawić z ognia. Odstawić chwilę do ostygnięcia .
  4. Mus przelać do szklanki można na przemian z owocami. Na samą górę wykładamy prażony kokos z migdałami.
PS. Na zdrowie

niedziela, 8 lutego 2015

Ciasto Rafaello na krakersach





Dla smakoszy Rafaello , pyszne ciasto na krakersach, które robi się dużo prościej niż na biszkopcie i nie wymaga stresowania się czy to opadnie czy to nie opadnie ten Panicz biszkopcik;)

Składniki:

1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy (64g)
1 cukier wanilinowy
300 dag wiórek kokosowych
3 paczki solonych krakersów (Lajkonik 3x180g)
1 szklanka cukru kryształu
2 żółtka
250 g margaryny (lub masła) 

  1/2 tabliczki białej czekolady
  80g płatków migdałowych


Odlewamy 1 i 1/2, szklanki mleka i dodajemy do niej obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, budyń, żółtka- wszystko mieszamy tak długo aż się cukier rozpuści. Pozostałe mleko zagotowujemy, następnie wlewamy masę jajeczną – gotujemy budyń. < staramy się dokładnie i szybko mieszać , aby nie powstały grudki. Ja użyłam miksera, żeby masa była idealnie gładka:).  Ucieramy margarynę na puszystą masę dodając stopniowo budyń oraz  paczkę wiórek kokosowych. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i mieszamy  uzyskany budyń. Odkładamy go do ostygnięcia.

     Kiedy masa budyniowa przestanie być już gorąca wykładamy ją na formę krakersami i następnie budyniem kokosowym i tak na przemiń, aż ostania górna warstwa zostanie pokryta masą.
Gore posypujemy wczesniej uprazonymi lekko platkami migdałowymi  I kokosem. 
Tak powstałe ciasto najlepiej odkładamy na noc, aby krakersy zmiękły a masa stężała.





czwartek, 5 lutego 2015

Dietetyczny mus czekoladowy

30 dni bez słodyczy już za mną tak , więc z tej okazji małe co nie co ;) Mus czekoladowy, mega szybki i mega zdrowy i mega pycha ;)

Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
200 ml mleka 0,5%
3 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki kokosu
2 łyżeczki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
2. Podgrzej mleko wraz z kakao i miodem. Dodaj żelatynę i dokładnie rozpuść ją w mleku. Odstaw do ostygnięcia.
3. Wystudzone mleko z kakao i miodem oraz żelatyną wymieszaj z jogurtem, przelej do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
4. Na rozgrzaną patelnie dać kokos i migdały, delikatnie zrumienić i dodać jedną łyżeczkę miodu.
Dokładnie wymieszać ze sobą składniki i zostawić do wystudzenia.
5. Przed podaniem posyp posypką kokosowo -migdałową.
PS. NA Zdrowie!!!:)
Ingredients:
200 g of natural yoghurt
200 ml of milk 0.5%
3 tablespoons cocoa
2 tablespoons honey
2 teaspoons gelatin
2 teaspoons coconut
2 teaspoons almond flakes
preparation:
1. Gelatin pour 3 tablespoons of cold water and allow to swell.
2. Heat the milk with cocoa and honey. Add gelatin and thoroughly dissolve it in milk. Set aside to cool.
3. the cooled milk with cocoa and honey and gelatin mix with yogurt, pour into cups and refrigerate for at least 2 hours.
4. On the hot frying pan add the coconut and almonds, lightly brown it and add one teaspoon of honey.
Thoroughly mix the ingredients together and leave to cool.
5. Before serving, sprinkle with coconut and almonds

niedziela, 11 stycznia 2015

Oats Bar , batoniki zbożowe

Z racji , że mija równy tydzień bez słodkości postanowiłam sobie zrobić małe co nie co... mega dawka energii i zdrowia Mi smakują ,Wam pewnie też jak tylko spróbujecie;)
Trzymam kciuki na kolejna 2 tygodnie! ;) 

ps BIAŁKO PROTEINOWE! 



       Składniki:

  • 200g płatków owsianych
  • 70 g białka < użyłam w waniliowego>
  • 70g miodu
  • Przygotowanej wody
  • mix orzechów , nasion i owoców zależnych od własnych upodobań
  • łyżka kakao 
  • łyżka cynamonu

Krok pierwszy:

Przypiecz w piekarniku pół porcji płatków wymieszanych z cynamonem , aż nabiorą złotego koloru.

Krok drugi:

Płatki z piekarnika wymieszaj razem z płatkami , które nie były zapiekane, dodaj białko w proszku , kakao, wybrane owoce , orzechy i nasiona. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem.

Krok trzeci:

Dodawaj stopniowo do miski miód i bardzo dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

Krok czwarty:

Dodaj kilka łyżek wody i wymieszaj ze sobą produkty tak żeby się wszystko ze sobą ładnie połączyło, ale żeby nie było zbyt wodniste. 

Krok piąty:

Gotową masę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Uformuj w kształcie odpowiednim dla siebie, ja uformowałam prostokąt.

Krok szósty:

Uformowaną masę wkładamy do lodówki po ok godzinie powinno być już gotowe do jedzenia, ale jeżeli chcemy, aby nasz ''baton'' był twardszy to możemy go wstawić do zamrażarki.
Kiedy jest już gotowe kroimy na podłużne kawałki i łapiemy energie na cały poranek;)

Ps. Smacznego i Zdrowego ;)



Ingredients:

  • 200g jumbo oats
  • 70g protein (I used vanilla)
  • 70g honey.
  • Boiling water.
  • Variety of mixed nuts, seeds and fruits.
  • Spoonful of cocoa powder 
  • Spoonful of cinnamon 

Step one:

Toast half the oats in the oven with cinnamon until golden.

Step two:

Mix toasted and non toasted oats together with protein, cocoa, and your selection of fruit, seeds and nuts in a mixing bowl.

Step three:

Add the honey in stages and mix well.

Step four:

Add water a few spoonfuls at a time and mix together until sticky but not too wet.

Step five:

Place mixture onto baking paper lined tray and flatten and shape until it is the thickness that you want.

Step six:

Place in the fridge to set. It will be chewy and ready to eat in about an hour. If you want it harder, place the oat mix in the freezer and leave to thaw slightly before eating.

Enjoy 😉

czwartek, 8 stycznia 2015

Silna wola:)

Jak tam moje łasuchy się miewacie???? Mija 4 dzień bez słodyczy, bynajmniej u MNIE a jak jest z Wami???? Przyznam się szczerze , że wczoraj miałam załamanie, ponoć 3 dzień jest dla organizmu najcięższy i właściwie tak było w moim mniemaniu i wielu innych osób ,ale idę dalej zaciskam piąstki mocy i zagryzam migdałki , dajcie znać z czym najbardziej walczycie i czy Was też już dopadła ta chwila zwątpienia ;) 

Foxy ;)


30 DNI BEZ SŁODYCZY!!

Nowy Rok , nowe postanowienia , zmiany itp Ja zaczynam od najcięższej jak dla mnie akcji nie jedzenia słodyczy przez 30 dni...Wiem nie będzie łatwo bo je uwielbiam , ale przecież to tylko 30 dni...nie cała wieczność;) Trzymam za Was i za siebie kciuki , nie dajmy się zwariować i pozwolić , aby to słodycz rządziła Nami a nie my nią ;)
Spotkałam się z wieloma opiniami na  temat podjęcia tego wyzwania , jedna z nich to ''Życie jest zbyt krótkie nie warto",ale może być przecież jeszcze dłuższe dzięki temu że je ograniczymy ;)



niedziela, 14 grudnia 2014

Szarlotka '' Samo zdrowie''

Niczym w smaku nie rożni się od tradycyjnej szarlotki, apetyczna, chrupiąca i mega dietetyczna.
Tym co zależy na idealnych '' boczkach'' jak najbardziej polecam do spróbowania;)

Składniki:


  • 8 sztuk średniej wielkości jabłek 
  • cynamon
  • 200 gram płatków owsianych
  • 3 białka
  • 4 czubate łyżki miodu
  • łyżka oliwy z oliwek  
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 4 łyżki kokosu

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy i usuwamy z nasion , kroimy na kostkę i wrzucamy do garnka. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 15 - 20 minut.( jabłka dusimy tak długo , aż puszczą sok a następnie go wchłoną ponownie). Dodajemy sporą ilość cynamonu i dwie łyżki kokosu. Odstawiamy do ostudzenia.
  2. Formę ,  użyłam do tarty <średnica 30 cm>. Smarujemy oliwą i posypujemy dokładnie dno otrębami. Wykładamy na nie równomiernie jabłka.
  3. Ubijamy białka i nie zapominamy o szczypcie soli;) kiedy białka będą już sztywne dodajemy łyżkę miodu i miksujemy jeszcze przez ok minutę. Gotową pianę wykładamy na jabłka.
  4. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C.
  5. Płatki owsiane i dwie łyżki kokosu wsypujemy na patelnie, podsmażamy przez ok 5 minut i następnie dodajemy dwie łyżki miodu. Dokładnie mieszamy składniki . Kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika.
  6. Pieczemy przez ok15-20 minut. Płatki muszą być ładnie zarumienione;)