Składniki: ok 12 muffinek
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1 szklanka letniego mleka
- 50g rodzynek
- 75 gram płatków migdałowych
- 50g kokosu
- 2 łyżki miodu płynnego
- dżem wiśniowy Łowicz 100% owoców
Składniki na polewę czekoladową :
- 5 łyżek Masła z orzechów laskowych
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki miód
- 3 łyżki naturalny jogurt
Płatki owsiane zalewamy polową mleka. Czekamy ok 10 minut aż mleko się wchłonie.
W międzyczasie w drugiej misce rozcieramy jajko z cukrem. Dodajemy przestudzone masło i mieszamy.
Do rozmiękniętych płatków dolewamy resztę mleka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia,
sodę i cynamon. Łączymy masy z obu misek i dokładnie mieszamy.
Dodajemy płatki migdałowe, rodzynki , kokos , miód i jeszcze raz dokładnie wszystko łączymy ze sobą.
Wykładamy masę do sylikonowych foremek ale nie do pełna tylko do połowy i na to dajemy małą łyżeczkę dżemu wiśniowego i przykrywamy kolejną warstwą masy. Wypełniamy foremki do pełna.
Pieczmy ok 20- 25 minut w temp 190 stopni.
Po upieczeni robimy polewę czekoladową. Masło orzechowe, kakao, miód i jogurt dokładnie ze sobą mieszamy tak ,aby powstała idealnie czekoladowa masa. Smarujemy nią górę muffinek i możemy posypać dodatkowo kokosem , migdałami kto jak woli.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz