Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1,5 szklanki mąki brązowej
- 4 łyżki jogurtu lub kefiru naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 150 g miękkiego masła
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- 2 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki kokosu
Wykonanie:
Płatki owsiane zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa lub rozdrobnić malakserem. Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem dodając jogurt, miód i rozpuszczoną sodę w occie. Do utartej masy dosypać suche składniki tj. płatki, mąkę i lekko rozdrobnionę migdały, nasiona słonecznika, kokos, nasiona chia i wyrobić jednorodne ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180°C, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć, posypać sezamem. Blaszkę od piekarnika wyłożyć pergaminem i układać ciastka w dosyć dużych odstępach. Piec 15 minut.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz