Translate

sobota, 30 maja 2015

Chleb z 3 składników płatki owsiane , jogurt naturalny, soda do pieczenia

Niebywale prosty, niebywale szybki, niebywale zdrowy chleb , który możesz samemu wykonać w przeciągu niecałej godziny. Mięciutki, aromatyczny i bez żadnych sztucznych dodatków. Możesz do niego dodać cokolwiek tylko ze chcesz ( nasiona szałwi, śliwki, morele) .... Ja użyłam dodatkowo rodzynek ,żurawiny i białka proteinowego waniliowego, Ty możesz śmiało te składniki pominąć i zostać przy podstawowych. 


                         Składniki:

  • jogurt naturalny 500ml (ja użyłam low fat)
  • płatki owsiane ( dwa pełne kubki od jogurtu)
  • 2 łyżeczki sody do pieczenia
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • garstka nasion słonecznika
  • garstka płatków na posypanie górnej części chleba
                    Wykonanie:

Do dużej miski wlewasz całą zawartość jogurtu, następnie dodajesz dwa pełne kubki ( po jogurcie) płatków owsianych , sodę , rodzynki i żurawinę .Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą, ma powstać jednolita masa, nie za gęsta nie za rzadka . Wykładamy wszystko do foremki na chleb .
Dokładnie rozsmarowujemy masę tak aby góra była cała płaska. Posypujemy platkami owsianymi i nasionami słonecznika . Dociskamy delikatnie tak , aby podczas krojenia nasiona nam się nie kruszyły tylko przylegały idealnie do pieczywa.
Pieczemy chlebek w temp.180C ok 35-45 minut wszystko zależy od piekarnika. Ma być ładnie zarumieniony .
Z takowej masy możesz śmiało zrobić rownież i bułeczki czy muffinki co kto woli ;)

Z racji , że ograniczam słodycze szukam zamienników .Tutaj podam Wam Moi Drodzy szybki przepis na ''Nutelle '' 

      Składniki:
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1-2 łyżeczki masła z orzechów laskowych
  • miód ( niekoniecznie)
Dajemy banana do miseczki i robimy z niego idealnie gładką '' papkę' -masę. Dodajemy kakao i masło orzechowe. Dokładnie łączymy ze sobą składniki tak aby wyszyła nam jednolita masa. Jeżeli w smaku jest zbyt słone czy gorzkie dodajemy odrobinę miodu. Wszystko kwestią gustu i smaku;)
Jak dla mnie idealnie nadaję się do tego znakomitego chlebka. Śmiało możecie zostawić Nutelle w lodówce na kilka dni z zamkniętym pojemniczku;)
 



1 komentarz:

  1. A jak to wygląda z płatkami pełnoziarnistymi? Trzeba zmienić proporcje lub temperaturę?

    OdpowiedzUsuń