Translate

niedziela, 8 lutego 2015

Ciasto Rafaello na krakersach





Dla smakoszy Rafaello , pyszne ciasto na krakersach, które robi się dużo prościej niż na biszkopcie i nie wymaga stresowania się czy to opadnie czy to nie opadnie ten Panicz biszkopcik;)

Składniki:

1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy (64g)
1 cukier wanilinowy
300 dag wiórek kokosowych
3 paczki solonych krakersów (Lajkonik 3x180g)
1 szklanka cukru kryształu
2 żółtka
250 g margaryny (lub masła) 

  1/2 tabliczki białej czekolady
  80g płatków migdałowych


Odlewamy 1 i 1/2, szklanki mleka i dodajemy do niej obie mąki, cukier i cukier wanilinowy, budyń, żółtka- wszystko mieszamy tak długo aż się cukier rozpuści. Pozostałe mleko zagotowujemy, następnie wlewamy masę jajeczną – gotujemy budyń. < staramy się dokładnie i szybko mieszać , aby nie powstały grudki. Ja użyłam miksera, żeby masa była idealnie gładka:).  Ucieramy margarynę na puszystą masę dodając stopniowo budyń oraz  paczkę wiórek kokosowych. Następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i mieszamy  uzyskany budyń. Odkładamy go do ostygnięcia.

     Kiedy masa budyniowa przestanie być już gorąca wykładamy ją na formę krakersami i następnie budyniem kokosowym i tak na przemiń, aż ostania górna warstwa zostanie pokryta masą.
Gore posypujemy wczesniej uprazonymi lekko platkami migdałowymi  I kokosem. 
Tak powstałe ciasto najlepiej odkładamy na noc, aby krakersy zmiękły a masa stężała.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz