Translate

piątek, 31 października 2014


Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i grzankami czosnkowymi.

Składniki:

  • 1 dynia można śmiało użyć squasha
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • seler
  • bulion warzywny 1 litr
  • świeża kolendra
  • mleko kokosowe
  • przyprawa tandoory curry lub tikka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir < nie za duży kawałek>
  • olej sezamowy
Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić drobno i zeszklić ( olej sezamowy) w garnku.Dodać posiekany czosnek . Następnie wrzucamy resztę warzyw, pokrojonych w grubą kostkę, ziemniaki, seler, marchewka,imbir i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Kiedy warzywa zrobią się miękkie wlewamy mleczko kokosowe , gotujemy przez 5 minut i ściągamy garnek z ognia.
Dodajemy, kolendrę i przyprawy curry. Wszystko dokładnie miksujemy na idealną konsystencje.
 Możemy podawać z podsmażonymi delikatnie pestkami dyni lub płatkami migdałowymi lub po prostu czosnkowymi grzankami.

Ps. Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz