Translate

niedziela, 5 października 2014


"Baby Banoffe" 

Banany z bitą śmietaną same w sobie brzmią już dobrze , ale z masą toffi i nutellą to już rozbrajająca kompozycja ;)

Składniki:

  • 350 gram herbatników digestive 
  • 200 gram masła
  • mała puszka masy kajmakowej
  • 3 banany
  • 200 ml śmietany kremówki
  • odrobina kakao do oprószenia lub groszki czekoladowe
  • śmietan-fix
  • nutella
Wykonianie:
Ciasteczka blenderujemy i mieszamy z rozpuszczonym letnim maslem.Kiedy skladniki sie polacza dodajemy 2lyzki nutelli i dokladnie mieszamy.Tak powstala mase wykladamy na sylikonowe foremki <wychodzi bez problemu ,zdecydownie bardziej sie spisuja niż metalowe foremki> i odstawiamy do lodowki na ok 2 godzi.
Po tym czasie wyciagamy delikatnie ciasto z foremek i wypelniamy masa kajmakowa <mozemy ja wczesniej lekko podgrzac,zeby latwiej dala sie nakladac>
Kroimy banany na nie za grube plasterki i wykładamy na masę kajmakową
Później ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy fix dzięki któremu śmietana bardziej ze sztywnieje. Wykładamy ja na sama górę. Oprószamy delikatnie kakao lub groszkami.

PS. Życze blogiej rozpusty;D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz