Indyk w muszelce ze szpinakiem i gorgonzolą
11 muszelek ( porcja dla dwóch osób)
- szpinak
- 200g indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- suszone oregano
- wędzona papryka
- 100g sera gorgonzoli, jeżeli nie przepadamy możemy użyć camemberta lub brie
- 1 łyżka mascarpone
Sos pomidorowy:
- pół puszki pomidorów drobno krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- bazylia świeża
Posypka:
- 3-4 łyżki pestek dyni
- 3-4 łyżki startego sera
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 10 min aż będzie al dente.
Pomidory dajemy do miseczki , dodajemy starty czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli , łyżkę octu ,łyżeczkę cukru i garść drobno pokrojonej bazylii.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnie dajemy indyka, smażymy go do momentu uzyskania bladego koloru , dodajemy starty czosnek,sól, pieprz,oregano i wędzoną paprykę. Po 2 min dodajemy szpinak (sporą ilość),doprawiamy estragonem i gałką, smażymy do momentu aż szpinak zwiędnie.
Następnie przekładamy do miski i dodajemy sera gorgonzolę i mascarpone ,wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Na żaroodporną formę wylewamy sos pomidorowy,wykładamy muszelki które wcześniej wypełniliśmy farszem z indyka.
Pestki dyni mielimy na drobne kawałeczki lub '' miażdżymy '' w moździerzu . Łączymy je razem ze startym serem i posypujemy po muszelkach. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika 200 stopni C
na ok 10-12 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika delikatnie kropimy potrawę oliwą z oliwek ,
doprawiamy solą ,pieprzem i posypujemy listkami bazylii.
Ps. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz