Łosoś z sosem pomarańczowo-imbirowym z salsą z mango i awokado
Inspiracja zaczerpnięta z sieci , rzadko się to zdarza żebym od A do Z wykonała przepis bez swoich zmian. W tym przypadku totalnie było to zbędne . Niesamowicie lekkie i zdrowe danie. Łosoś z pomarańczą coś niesamowitego w smaku. Spróbujcie ;)
Składniki, 2 porcje:
• 400 g filetu z łososia ze skórką
• 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
• 2 łyżeczki oleju roślinnego
1 pomarańcz
Sos pomarańczowo-imbirowy:
• 1 łyżeczka oleju roślinnego
• 1 papryczka chili
• 2 cm kawałek imbiru
• 1 cebulka szalotka
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• sok z 1 dużej, soczystej pomarańczy
• 2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka miodu
• 1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej
Salsa z mango i awokado:
• 1 dojrzałe mango
• 1 dojrzałe awokado
• 1/2 cebulki szalotki
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka oleju roślinnego
• sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
• kilka plasterków świeżej papryczki chili lub szczypta płatków chili (opcjonalnie jeśli lubimy ostre smaki)
• świeże listki kolendry
oraz:
• 100 g ryżu jaśminowego (1 woreczek)
Przygotowanie:
Salsa z mango i awokado:
Mango umyć, obrać i obkroić od pestki, miąższ pokroić w kostkę i włożyć do salaterki. Awokado umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Usunąć pestkę a miąższ pokroić w kostkę. Włożyć do salaterki i skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną szalotkę, cukier trzcinowy, olej roślinny, chili i świeże listki kolendry. Wymieszać i odstawić.
Sos pomarańczowo-imbirowy:
Do rondelka wlać łyżeczkę oleju. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, wymieszać, po 10 sekundach wlać sok z pomarańczy i syrop klonowy, gotować przez 1 minutę. Odlać 2 łyżki sosu i wymieszać z mąką ziemniaczaną, przelać do rondelka z resztą sosu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu odstawić z ognia.
Łosoś:
Doprawić solą, natrzeć (od strony bez skórki) kurkumą i papryką a następnie olejem .Położyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach skórką do dołu.
Łososia polać sosem pomarańczowo-imbirowym, podawać z salsą oraz ryżem (można ulepić z niego kulkę i obtoczyć w kurkumie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz