Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i grzankami czosnkowymi.
Składniki:
- 1 dynia można śmiało użyć squasha
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewka
- 2 duże ziemniaki
- seler
- bulion warzywny 1 litr
- świeża kolendra
- mleko kokosowe
- przyprawa tandoory curry lub tikka curry
- 2 ząbki czosnku
- imbir < nie za duży kawałek>
- olej sezamowy
Cebulę pokroić drobno i zeszklić ( olej sezamowy) w garnku.Dodać posiekany czosnek . Następnie wrzucamy resztę warzyw, pokrojonych w grubą kostkę, ziemniaki, seler, marchewka,imbir i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Kiedy warzywa zrobią się miękkie wlewamy mleczko kokosowe , gotujemy przez 5 minut i ściągamy garnek z ognia.
Dodajemy, kolendrę i przyprawy curry. Wszystko dokładnie miksujemy na idealną konsystencje.
Możemy podawać z podsmażonymi delikatnie pestkami dyni lub płatkami migdałowymi lub po prostu czosnkowymi grzankami.
Ps. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz