Translate

niedziela, 7 września 2014

Migdałowy sernik z bezą kokosową - migdałową 


Przepysznie lekki , puszysty , aromatyczny 
z nutą chrupiących migdałów i kokosu ....Idealny rarytas na niedzielną kawkę!!:) i nie ma opcji żeby się nie udał no nie ma!:)




     Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cały proszek do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
Składniki na masę sernikową:
  • 1 kg sera (z wiaderka gotowego)
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 cukier migdałowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 saszetki fix 
Składniki na bezę:

  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • 1 opakowanie kokosu
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
Sposób przyrządzenia :

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy razem ze sobą aż do utrzymania jednej stałej konsystencji .
Margarynę możecie bardzo delikatnie podgrzać żeby łatwiej było Wam wymieszać składniki.
Gotowe ciastko możecie włożyć do lodówki na 5-10 minut.

Następnie robimy masę sernikową. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy , powinna nam powstać 
płynna masa sernikowa. Na patelni delikatnie podpiekamy kokos z migdałami tak, aby uzyskały delikatnie złoty kolor.Dodajemy ją na sam koniec i miksujemy tak masę ok 1 minuty.

Wykładamy na blachę papier do pieczenia i obklejamy go ciastem ,dokładnie tak żeby nie było wolnych szczelin.
Wkładamy blachę ze spodem ciasta do nagrzanego piekarnika 180C na ok 10 min aż ciastko zaczynię się delikatnie rumienić.Następnie wylewamy po woli masę sernikową i pieczemy w 180 C przez ok 45 minut.
Po tym czasie masa sernikowa powinna już uzyskać delikatnie złoty kolor. 
Wtedy zabieramy się za robię bezy . Do miski dajemy 5 białek i szczyptę soli , ubijamy ją do bardzo sztywnej konsystencji . Dodajemy po woli cukier. Miksujemy tak jeszcze ok 3 minut.
Wykładamy bezę na górę ciasta ,delikatnie i dokładnie .Wierzch bezy posypujemy sporą ilością posypki kokosowo- migdałowej. Tam pieczemy sernik ok 10 min aż ciasto nabierze ładnego złotego rumieńca. Ciasto najlepiej zjeść oczywiście następnego dnia kiedy masa sernikowa dokładnie nam stężeje.

PS Smaczego:)
   
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz