Bakłażan bardzo apetyczny i niskokaloryczny, aczkolwiek przez wielu niezbyt lubiany ze względu na swoja gorycz.
Ale tutaj można wszystkiemu za radzić wystarczy kilka małych sztuczek i gorycz znika z mrugnięciem oka;)
Nie obieramy go tylko pamiętamy o dokładnym umyciu .Zazwyczaj pozbywamy go miąższu i dokładnie solimy ,aby wypuścił swoje soki. Najlepiej wyłożyć go na papierowy ręcznik i zostawić tak przez chwile. Możemy go także skropić cytryna.Pamiętajcie kochani o tym ponieważ podczas smażenia wsiąknął by wam magicznie spora ilość oliwy a tego przecież nie chcemy.
Składniki : Składniki na kuskus:
-bakłażan -kuskus
-por -kurkum
-czosnek -świeża pietruszka
-sol -świeży szczypiorek
-oliwa -płatki chilli
-ocet balsamiczny -bulionetka warzywna
-cukier
-czosnek -świeża pietruszka
-sol -świeży szczypiorek
-oliwa -płatki chilli
-ocet balsamiczny -bulionetka warzywna
-cukier
Bakłażana kroimy na pól i solimy, odstawiamy na kilka minut ,aby soki i gorycz odeszły w dal:)
Nacieramy go dokładnie oliwa i smarujemy wewnątrz sosem pomidorowym do którego wcześniej dodałam soli , startego czosnku i kilka listków dokładnie posiekanej bazylii. Wkładamy go do nagrzanego piekarnika 190C na ok 30-40min.
W miedzy czasie bierzemy garnuszek i dajemy ocet balsamiczny z
4-5 łyżek ,kiedy zacznie się gotować dodajemy 1 łyżkę cukru i doprowadzamy do redukcji sosu, powinna powstać konsystencja gęstego miodu.
4-5 łyżek ,kiedy zacznie się gotować dodajemy 1 łyżkę cukru i doprowadzamy do redukcji sosu, powinna powstać konsystencja gęstego miodu.
Na rozgrzanej patelni z oliwa delikatnie podpiekamy por pokrojony w cienkie paski ,kiedy na bierze delikatnego rumianego koloru dodajemy pokrojone na pól pomidorki i 1 łyżeczkę sezamu.Delikatnie podpiekamy przez ok 2 min tak żeby pomidorki były stale w swoich skórkach :)
Bakłażan w tym czasie powinien być już gotowy i miękki. Wykładamy na gore ser , składniki z patelni oraz pokrojone figi. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 5 min aby ser się roztopił i reszta składników na brała delikatnego rumieńca. Po wyciągnięciu bakłażana oblewamy go zredukowanym syropem balsamicznym.
Kuskus.
Wsypać kuskus do wrzącego bulionu warzywnego < 1 szkl bulionu 1 szkl kuskusa> przykrywamy tak na kilka minut , kiedy kuskus wsiąknie cały wywar powinien być już gotowy do spożycia , delikatnie należny rozmieszać go widelcem . Dodaje duża szczyptę kurkumy , szczyptę płatków chilli , pokrojona drobno pietruszkę i szczypiorek.Wszystkie składniki dokładnie łączymy i doprawiamy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz