Translate

środa, 20 sierpnia 2014

Na ZDROWIE!!! z dedykacja Dla Karoli :)

Szpinak jak najbardziej mówię mu ''TAK'' , bogactwo żalaza  ,zielone zdrowie ...można go łączyć na wiele sposobów , ja dzisiaj daje Wam dwie wersje pierwsza to kurczak ze szpinakiem i estragonem a druga to mega bomba zdrowotna w wersji koktajlu :)

Składniki: 
  • Szpinak (może być i mrożony i świeży ,ja jestem zwolenniczka drugiej opcji:)
  • Śmietana kremowa
  • 1-2 ząbki czosnku
  • suszony estragon
  • biały pieprz
  • kolorowy pieprz
  • pierś z kurczaka
  • makaron <użyłam do spaghetti,ale śmiało możecie użyć jaki Wam pasuje>
  • sól
  • parmezan

 Do wrzącej osolonej wody dajemy makaron i gotujemy go al dente .
Na patelnie wrzucamy umyty szpinak, podlewamy go nie wielką ilością wody i gotujemy aż zwiędnie. 
Odsączyć i posiekać na małe kawałki.
Na patelnie dajemy kilka kropel oliwy , dodajemy kurczaka pokrojonego na małe kawałki kiedy będzie już wystarczająco nagrzana.Pieczemy do momentu zarumienienia się ok3-4 min.
Dodajemy czosnek starty na drobnych oczkach i sporą ilość estragonu.Dodajemy pokrojony szpinak i wlewamy śmietanę.Dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień. Doprawiamy białym pieprzem i solą , można również dodać szczyptę Vegety , aby uzyskać bardziej intensywny smak .
Makaron odcedzić i włożyć ponownie do garnka, wlać sos i połączyć wszystkie składniki dokładnie.
Wyłożyć na talerz i obsypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i parmezanem.

PS. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz