Na ZDROWIE!!! z dedykacja Dla Karoli :)
Szpinak jak najbardziej mówię mu ''TAK'' , bogactwo żalaza ,zielone zdrowie ...można go łączyć na wiele sposobów , ja dzisiaj daje Wam dwie wersje pierwsza to kurczak ze szpinakiem i estragonem a druga to mega bomba zdrowotna w wersji koktajlu :)
Składniki:
- Szpinak (może być i mrożony i świeży ,ja jestem zwolenniczka drugiej opcji:)
- Śmietana kremowa
- 1-2 ząbki czosnku
- suszony estragon
- biały pieprz
- kolorowy pieprz
- pierś z kurczaka
- makaron <użyłam do spaghetti,ale śmiało możecie użyć jaki Wam pasuje>
- sól
- parmezan
Na patelnie wrzucamy umyty szpinak, podlewamy go nie wielką ilością wody i gotujemy aż zwiędnie.
Odsączyć i posiekać na małe kawałki.
Na patelnie dajemy kilka kropel oliwy , dodajemy kurczaka pokrojonego na małe kawałki kiedy będzie już wystarczająco nagrzana.Pieczemy do momentu zarumienienia się ok3-4 min.
Dodajemy czosnek starty na drobnych oczkach i sporą ilość estragonu.Dodajemy pokrojony szpinak i wlewamy śmietanę.Dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień. Doprawiamy białym pieprzem i solą , można również dodać szczyptę Vegety , aby uzyskać bardziej intensywny smak .
Makaron odcedzić i włożyć ponownie do garnka, wlać sos i połączyć wszystkie składniki dokładnie.
Wyłożyć na talerz i obsypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i parmezanem.
PS. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz